Nederlanders staan als zuinig bekend en dat wordt kennelijk met de paplepel ingegoten. Kinderen tussen de tien en twaalf jaar blijken namelijk zuinig om te gaan met hun zakgeld.
Gemiddeld krijgen zij 13 euro zakgeld per maand. 9 euro gaat rechtstreeks in de spaarpot. Dat blijkt uit representatief onderzoek in opdracht van Deloitte, uitgevoerd onder 521 kinderen.
Kinderen blijken fanatieke spaarders, want 80 procent geeft aan geld opzij te leggen. Van die groep spaart ruim 40 procent voor ‘iets duurs’. Driekwart van de kinderen vindt een volle spaarpot belangrijker dan het hebben van veel spullen.
Acht op de tien jongeren hebben een betaalrekening en drie kwart heeft een spaarrekening.Deze percentages groeien naarmate jongeren ouder worden. Zo hebben vrijwel alle jongeren van 15/16 jaar een betaalrekening.
Zakgeld wordt vaker gestort dan contant gegeven
Bij zes op de tien jongeren (61%) wordt het zakgeld op hun bankrekening gestort en vier op de tien (42%) krijgen het contant. Een kleine groep krijgt het dus
zowel op de bank als contant. Gemiddeld krijgen jongeren (11-16 jaar) €5,10 per week. Dit blijkt uit onderzoek in verband met de “week van het geld “.
Lees meer op wijzer in geldzaken