Van Lanschot Bankiers topman Floris Deckers maakte gisteren de halfjaarcijfers bekent en voelt zich zwaar gedupeerd door de onrealistisch hoge spaartarieven in Nederland. |
Spaaroorlog zorgt voor rode cijfers
Als gevolg van de ‘spaaroorlog’ en stunttarieven in de eerste helft van dit jaar liep Van Lanschot een kleine €100 miljoen aan rente inkomsten mis. Bestuursvoorzitter Deckers baalt van de hoge spaarrentes in Nederland. Hij heeft geen goed woord over over de spaarrentes van concurrenten met staatssteun (met name ABN AMRO), aangezien zij als de veiligste banken worden gezien en dus eigenlijk de laagste spaartarieven zouden moeten hanteren, a la Rabobank. Eind juni had Van Lanschot zelfs te maken met een negatieve rentemarge van 1%. Dit betekent dat de bank dus eigenlijk de vergoeding op de spaarproducten met minimaal 1% zou moeten verlagen om geen verlies te maken.
Spaarrente zeker 1 à 1,5% te hoog
Deckers geeft aan dat de huidige spaartarieven in ons land “zeker één à anderhalf procent te hoog” zijn. Hierbij verwijst hij naar het huidige renteniveau in Duitsland maar ook naar de huidige euribor-tarieven van nog geen 1%. De euribor is een maatstaf die banken vaak hanteren voor renteproducten. Aangezien Van Lanschot voor financiering voor meer dan 80% is aangewezen op spaargeld (en deposito’s) van klanten, krijgt de bank nog een zware dobber om zelf een positieve rentemarge te draaien.
Alternatief is namelijk dat of de spaarrente inderdaad nog 1,5% in ons land zakt tot 2,25% of Van Lanschot meer rente gaat vragen voor zakelijke kredieten. Maar dan is de zakelijke klant de dupe voor de (te) hoge spaartarieven en mogelijk ook onze economie.