Het kabinet geeft het spaarloon vanaf half september vrij. Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.
Het betreft spaarloontegoeden dat is opgebouwd van 2006 tot en met 2009 door ongeveer 2 miljoen mensen. In totaal gaat het om ruim 4 miljard euro. Spaarders krijgen nog bericht over wat ze moeten doen om over het geld te kunnen beschikken. Opname van het spaarloon is niet verplicht.
,,Door het spaarloon vrij te geven, kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Dat leidt tot extra aankopen. Het effect daarvan moeten we niet overschatten, maar het is zeker een steuntje in de rug voor het prille herstel van onze economie”, aldus De Jager.
Met de maatregel komt De Jager tegemoet aan een nadrukkelijke wens vanuit de Tweede Kamer.
ING is ,,heel benieuwd” of het vrijgeven van het spaarloon zal leiden tot meer consumptie. Dat zei een woordvoerder van de financiële instelling vrijdag in reactie op het besluit van demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager om het spaarloon vrij te geven.
,,Wij twijfelen of het veel voor de consumptie gaat doen. Op dit moment zien we dat er veel gespaard wordt. Wij verwachten niet dat de mensen nu meer geld gaan uitgeven, maar natuurlijk werken wij er voor onze klanten gewoon aan mee”, aldus de woordvoerder.
Financieel concern SNS Reaal verwacht niet dat er veel spaargeld weg zal stromen als het spaarloon later dit jaar wordt vrijgegeven. Dit zei een woordvoerder van het concern vrijdag in reactie op de beslissing van het kabinet.
,,Het is al twee keer eerder vrijgegeven en de ervaring is dat mensen het geld op een andere spaarrekening zetten”, aldus de woordvoerder. SNS denkt niet dat veel van de tegoeden zullen worden aangewend voor extra bestedingen.
De politiek hoopt juist dat de stap de consumptie wel aan zal jagen. ,,Door het spaarloon vrij te geven, kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Dat leidt tot extra aankopen. Het effect daarvan moeten we niet overschatten, maar het is zeker een steuntje”, aldus demissionair minister van Financiën De Jager.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) twijfelt aan het nut van het vrijgeven van het spaarloon. Maar banken zullen meewerken aan het deblokkeren hiervan. Dat meldde de organisatie vrijdag.
Doel van het vrijgeven van het spaarloon is om de consumptie te stimuleren, maar de NVB denkt dat dit ,,niet of nauwelijks” het geval zal zijn. ,,Deze maatregel zal er niet voor zorgen dat het geld gaat rollen”, aldus een woordvoerder.
,,Eerdere ervaringen geven aan dat de meeste deelnemers het vrijgevallen geld op de spaarloonrekening laten staan of op een andere spaarrekening zetten”, zo voegde hij toe.
Consistentie
De NVB bepleit verder voor consistentie in het overheidsbeleid. Regelmatige aanpassingen zouden het vertrouwen in regelingen als spaarloon namelijk aantasten. ,,Voor banken is het deblokkeren van de toch al niet rendabele spaarloonregeling complex en kostbaar; dit zal banken terughoudend maken dergelijke producten in de toekomst aan te willen bieden”, aldus de NVB vrijdag.
Het nieuwe kabinet doet er volgens de organisatie verder goed aan in de toekomst van het spaarloon te betrekken in een visie op het nieuwe belastingstelsel.