Op de Nederlandse spaarmarkt vinden ongekend forse verschuivingen plaats. In oktober blijkt een kwart van de Nederlandse depositotegoeden op een andere rekening te zijn gezet. Spaarders anticiperen daarmee massaal op de door de kredietcrisis veranderende omstandigheden.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in oktober euro 61 mrd van deposito’ s is gehaald en dat tegelijkertijd euro 62,5 mrd nieuw is gestort. Op een totaal van de euro 255 mrd gaat het bijna om een kwart van de depositotegoeden. Dat is veel meer dan in de voorafgaande maanden. Toen ging het doorgaans om 10 à 15%. In de eerste maanden van 2007 en de jaren ervoor betrof het minder dan 10%.
Hieronder de grafiek van stortingen en terugbetalingen.
‘Dit is een heel opmerkelijke verschuiving’, zegt hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS. De cijfers suggereren dat spaarders vanwege de kredietcrisis hun tegoeden beter zijn gaan spreiden over verschillende banken. Daardoor kan een groter deel van hun besparingen onder de garantieregeling van de Staat vallen. Maar het keiharde bewijs hiervoor kan het CBS niet leveren.
Vergeer zegt dat in de cijfers ook de verschuivingen binnen één bank zitten, als een spaarder besluit een deposito met een opzegtermijn te verwisselen voor een deposito met een vaste looptijd. De afgelopen maanden is dat naar zijn zeggen in flinke mate gebeurd.
Zie voor het volledige artikel het fd