Spaarders zullen een deel van de op hun spaarboekje ontvangen rente direct weer moeten inleveren.
Het door hun bank in te houden geld moet vervolgens in een nieuw spaargarantiefonds worden gestort. Het gaat om een nog op te richten miljardenpot, waarmee op een later tijdstip klanten van failliete banken kunnen worden geholpen. Volgens minister Bos (Financiën) is dat de beste manier om ook in de toekomst de onlangs tot 100.000 euro verhoogde depositogarantieregeling overeind te houden.
Dat zei de minister gisteren in Brussel, waar de EU-ministers besloten de grens van een ton in heel Europa permanent in te voeren. Bos: “Het moet een Europees fonds worden dat niet de overheden maar de spaarders zelf gaan vullen.”
Bos mikt daarbij op een verplichte rentekorting: “Je kunt spaarders ook zelf laten kiezen of ze wel of niet verzekerd willen zijn, maar dat lijkt mij toch niet ideaal”, aldus de bewindsman, die beseft dat een aantal gezonde Nederlandse banken ongelukkig is met de huidige garantieregeling. ,,We zullen met de banken in gesprek gaan om de regeling te verbeteren. Daarbij is het het beste dat er een nieuw fonds komt, dat in goede tijden wordt gevuld”, aldus Bos.
Bij de huidige regeling draaien nu de gezonde banken voor de problemen bij de concurrentie op. Zo trok onder meer de degelijke Rabobank aan de bel omdat die met veel geld over de brug moest komen om de spaarders van Icesave te redden, nota bene veel oud Raboklanten.
Bron: Telegraaf