Een ruime meerderheid van 34% gaat zijn of haar spaargeld waarschijnlijk thuis of in een kluis te gaan bewaren als de spaarrente negatief wordt. Dit blijkt uit een vraag die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gesteld aan een eigen consumentenpanel, die vandaag in het economenblad ESB staat.
Op de vraag “Wat is het meest waarschijnlijke dat u met uw spaargeld gaat doen als de spaarrente negatief wordt?” gaf 34% van het AFM consumentenpanel aan het spaargeld van de bank te halen en fysiek te bewaren. Slechts 12% geeft aan het op de spaarrekening te laten staan. Daarnaast kiest 11% voor het vast zetten voor langere tijd met een termijn deposito.
Van de ondervraagden zegt 20% van plan te zijn om te gaan beleggen. Opvallend is dat van dit percentage slechts 6% aangeeft op dit moment al te beleggen. Het spaargeld gebruiken om de hypotheek of andere schulden (versneld) af te lossen is 18% van plan. Slechts 5% kiest voor consumptie.
Sparen Buitenland
De AFM noemt het aflossen van schulden/hypotheek het meest verstandig. Wie overweegt het spaargeld in het buitenland moet zich vooraf goed informeren, “In Europa zie je diverse banken die een wat hogere spaarrente aanbieden. Maar kijk goed onder welk depositogarantiestelsel de bank valt, hoe het land er voor staat en met welke firma je zaken doet.” aldus de AFM.
Momenteel klopt Raisin.com en weltsparen.com aan de deur met het aanbieden van termijndeposito’s van diverse Europese partnerbanken van Polen tot Portugal.