Op 9 oktober heeft de Tweede Kamer ingestemd met het deelakkoord van PVDA & VVD en daardoor zal de vitaliteitsregeling vervallen. Door bezuinigingen is deze regeling opgeofferd en komt er een einde aan fiscaal voordelig sparen.
Vitaliteitsregeling
De vitaliteitsregeling met een start per 1 januari 2013 was bedoeld als opvolger voor de levensloopregeling en spaarloonregeling. Werknemers en ondernemers zouden volgens de regeling tot maximaal 20 duizend euro mogen sparen. De inleg, maximaal 5000 euro per jaar, mocht van de inkomstenbelasting worden afgetrokken, en over het spaargeld werd geen vermogensbelasting afgedragen.
De vitaliteitsregeling gaat nu dus niet door. Hier heeft de Tweede Kamer mee ingestemd op basis van het deelakkoord.
Levensloopregeling en vitaliteitsregeling
Via de levensloopregeling konden werknemers een deel van hun brutosalaris sparen voor onbetaald verlof. De levensloopregeling is per 1 januari 2012 afgeschaft. Er geldt een overgangsregeling. Alleen bestaande deelnemers aan de levensloopregeling die op 31 december 2011 ten minste €3.000 spaartegoed hadden staan, kunnen nog blijven sparen in de levensloopregeling. Voor levensloopregeling deelnemers is de situatie nu onduidelijk en zullen moeten wacht tot er nadere details komen vanuit de PVDA/VVD hoek. “Pas als de voorstellen van VVD en PvdA verder in detail worden uitgewerkt, zullen levensloopspaarders weten waar ze aan toe zijn”, aldus het ministerie van Financiën.
Spaarloon en vitaliteitsregeling
Voor het tegoed dat nog op je spaarloonrekening staat, heeft de maatregel verder geen gevolgen. Vanaf 1 januari 2012 mocht er al geen spaarloon meer worden ingelegd. Het geld dat nu nog op de rekening staat kan – belastingvrij – worden opgenomen. Eventueel kan het geld tot 2016 op de spaarloonrekening blijven staan zodat het spaarloon saldo buit de box-3 belasing valt.