De noodregeling brengt mee dat rekeninghouders bij DSB voorlopig niet bij hun geld kunnen komen. In samenspraak met de banken zullen DSB-klanten die geen betaalrekening bij een andere bank hebben in versneld tempo een rekening bij een andere bank kunnen openen.
De rechters van de rechtbank in Amsterdam wezen in eerste instantie een door de Nederlandsche Bank (DNB) aangevraagde noodregeling (surseance van betaling voor financiële partijen) in het weekeinde af omdat er in hun ogen ‘nog een kleine kans bestond dat de liquiditeitontwikkeling zich ten goede zou keren’.
Pinnen mogeljik tot woendag
Tot woensdag a.s. 24:00 uur blijft het mogelijk om met een DSB-betaalpas geld op te nemen bij geldautomaten van andere banken, volgens het normale gastgebruik van banken. Dat betekent dat zij per dag per DSB-pas maximaal € 250 kunnen opnemen.
Internetspaarders bij DSB
Klanten met een internetspaarrekening bij DSB hoeven als niet bevreesd te zijn voor hun geld, ten minste als zij niet meer dan euro 100.000 op hun rekening hebben staan. Zij kunnen gebruik maken van het zogenoemde deposito- garantieregeling. Zij krijgen hun geld met zekerheid terug uit het zogenoemde depositogarantiestelsel. Dit is een pot die door alle Nederlandse commenrciële banken wordt, na rato van hun marktaandeel op de spaarmarkt. Rabobank draagt met zijn marktaandeel van 40% het meest hieraan bij. De banken worden daarmee schuldeiser van DSB Bank. De bank heeft in totaal tussen de 350.000 en 400.000 spaarders.
Volgens Wellink en Bos zijn er ruim 4000 spaarders die per rekening meer dan euro 100.000 bij de bank hebben staan. Het gaat om een meerbedrag van euro 140 mln.
Houders van achtergestelde deposito’s vallen niet onder garantieregeling
Daarnaast zijn er spaarders die voor een zogenoemde achtergestelde deposito hebben gekozen. Dit betekent dat ze niet onder het depositogarantiestelsel vallen. Het gaat om ruim 4500 spaarders die samen euro 110 mln bij de bank hebben ingelegd. In ruil voor deze vorm van sparen, kregen ze een hogere rentevergoeding.
Formulier voor uitkering
DNB zegt zo snel mogelijk te zullen aangeven op welke manier rekeninghouders een aanvraag voor uitkering kunnen doen. De rekeninghouders krijgen vijf maanden de tijd om hun formulieren bij DNB in te dienen. Daarna heeft DNB nog maximaal drie maanden de tijd om het geld over te maken. Wie echter snel zijn formulier instuurt, hoeft niet de gehele periode van vijf maanden te wachten, zegt DNB. Zij kunnen hun geld dan na drie maanden tegemoet zien, aldus een woordvoerder van DNB.
Noodregeling geldt voor anderhalf jaar
De rechtbank in Amsterdam heeft de noodregeling voor anderhalf jaar bij DSB Bank van toepassing verklaard. In de toelichting op de maatregel heeft de rechtbank verklaard dat de bewindvoerders voor delen of het geheel ‘verbintenissen van DSB Bank kunnen overdragen’ en ook kunnen beslissen tot ‘liquidatie van DSB Bank’ voor delen of het geheel.