De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal gekrompen met 5,1% ten opzichte van een jaar geleden.Dat is de grootste terugval sinds 1945.De investeringen liepen het sterkst terug,maar ook de export en de consumentenbestedingen gingen omlaag.
De terugval is nog iets groter dan in het eerste kwartaal,toen de economie met 4,5% kromp.Dat was ook al een record. De economie kromp ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar met 0,9%.Dat is minder dan in het eerste kwartaal,toen de economie ten opzichte van oktober-december 2,7 procent kromp. Een nieuwe krimp in de periode van april tot en met juni betekent dat de Nederlandse economie voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal kleiner is geworden dan in het kwartaal ervoor.
Dit maakt het CBS vandaag bekend.
Consumptie huishoudens gedaald
Huishoudens hebben in het tweede kwartaal 2,6 procent minder besteed dan een jaar eerder. Deze daling is vrijwel gelijk aan die in het eerste kwartaal. Vooral de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen waren aanzienlijk lager. De grootste daling deed zich voor bij de aanschaf van nieuwe auto’s. Maar ook aan woninginrichting en consumentenelektronica werd aanzienlijk minder besteed. Bij de diensten waren vooral de uitgaven aan horeca en vliegreizen fors lager.
Het volume van de overheidsconsumptie was in het tweede kwartaal 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee zijn de overheidsbestedingen opnieuw de enige bestedingscategorie die een groei laat zien. Vooral de reële uitgaven voor de zorg, maar ook die voor het openbaar bestuur, namen toe.
De effecten van de sloopregeling zijn niet terug te vinden in een verbetering van de verkoop van personenauto’s deze is gedaald van 24% vorig kwartaal naar 29% voor dit kwartaal.
Duitse economie groeit weer
De Duitse economie is in het tweede kwartaal uit de recessie geklommen. De grootste economie van Europa boekte een groei van 0,3% in vergelijking met het eerste kwartaal. Dat maakte het Duitse bureau voor de statistiek donderdag bekend. De groei was onder meer te danken aan hogere uitgaven van de overheid en bouwinvesteringen. Economen hadden een verdere teruggang van de Duitse economie verwacht. In vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar daalde het bruto binnenlands product wel sterk, met 7,1 procent.
Ook Frankrijk meldt een onverwachte kwartaalgroei van 0,3%.