Nieuws was dat Nederland bijna 15.000 miljonairs armer is geworden in 2008 . Maar uit het 13e World Wealth Report van Merrill Lynch Global Wealth Management en Capgemini zijn nog meer interessante feiten te halen, zo blijkt dat de miljonairs in 2008 volop hun geld hebben geschoven naar sparen en andere rentedragende “assets” zoals obligaties. |
Rijken switchen tijdig naar sparen
Het aandeel dat in liquide middelen ging zitten, nam volgens het rapport aanzienlijk toe, tot 21 procent van de totale portfolio (7 procent meer dan in 2006). Japan, waar van oudsher relatief veel wordt gespaard, telde de meeste (zeer) vermogende particulieren die hun vermogen naar liquide middelen verschoven (30 procent). Noord-Amerikaanse vermogende particulieren daarentegen, investeerden slechts 14 procent van hun portfolio in cash of deposito’s, een stijging van 3 procent ten opzichte van 2007.
Eigenlijk zijn de vermogende particulieren volgens het rapport hele voorzichtige beleggers, eind 2008 zat wereldwijd gezien 50% van het vermogen in obligaties, spaarrekeningen en deposito’s. Dit was voor de crisis (eind 2006) slechts 35%, blijkbaar heeft de groepen vermogende particulieren op tijd kunnen switchen met hun beleggingen.
Voorspellende waarde?
Mocht het rapport voorspellende waarde hebben dan is het tijd om weer voorzichtig naar aandelen te switchen vanuit spaargeld en onroerend goed. Dit is namelijk de “forecast” voor 2010 die in het rapport staat.