Nieuwe economische voorspellingen die nog slechter zijn dan de vorige, werden gisteren door het CPB gepresenteerd. |
CPB ramingen worden vaak aangepast
Het CPB lijkt in de praktijk een slechte economische voorspeller, gezien het aantal malen dat de ramingen in de afgelopen jaren werden aangepast. Op basis van het historische gegevens is het blijkbaar slecht voorspellen en is één gegeven duidelijk, historisch gezien zijn de ramingen door het CPB niet al te best.
Uit onderzoek van het CPB zelf over de periode 1971-2007, wijken de CPB-ramingen voor de economische groei gemiddeld ruim 1%-punt af van de gerealiseerde groei. Een versnelling of vertraging van de economische groei werd in 40% van de ramingen niet goed voorspeld. Juist in crisistijd, waar we te maken hebben met een niet stabiele omgeving, is het voorspellen dus extra moeilijk voor het CPB.
CPB verrast door spaargedrag in crisistijd
Tot verrassing van het CPB hielden consumenten de hand op de knip. Ze gingen sparen in plaats van geld uitgeven, waardoor de consumptie dit jaar met 2,75 procent daalt, volgens CPB-directeur Coen Teulings. Dit zou voor de CPB instantie, waar het kabinetsbeleid op gebaseerd is, toch geen verrassing mogen zijn.
Al in 2006 deed DNB onderzoek naar het spaargedrag van Nederlandse huishoudens. Dit onderzoek laat zien dat Nederlandse huishoudens bij een daling van de aandelenkoersen, dit verlies compenseren door meer te sparen, terwijl ze bij een stijging van de aandelenkoersen het omgekeerde doen, maar in mindere mate. Dit verklaart mede waarom de spaartegoeden zo sterk opliepen na het kelderen van de aandelenkoersen in de eerste jaren van dit millennium (ook een crisissituatie). Gezien de koersdalingen van 2008 en de onzekerheden van de crisis in de nabije toekomst, is de vraag hoe het CPB zich toch zo kan laten verrassen.