De credit ratings en het tier-1 ratio overzicht van de diverse spaarbanken in Nederland is bijgewerkt en verder uitgebreid. Zie voor het complete overzicht rating banken.
Hieronder een verdere uitleg over de Tier-1 ratio en de ratings van Moody’s:
Tier-1 Ratio
De tier-1 ratio is het kernvermogen van banken, uitgedrukt als percentage van het vreemd vermogen.
Het kernvermogen is het aandelenkapitaal plus de reserves van een onderneming. Samen met het aanvullende vermogen is dit het garantievermogen van een onderneming.
Het vreemd vermogen is het totaal van schulden die een onderneming bezit.
Deze definitie is in een onderling akkoord tussen banken afgesproken, deze afspraken zijn ook wel bekend onder Basel-1 of Basel-2. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook een Tier-2 ratio.
Hoe is het Tier-1 ratio te verbeteren?
Er zijn twee manieren om de solvabiliteit, en daarmee de Tier-1-ratio, van een bank te verbeteren. De eerste is uitgifte van nieuwe aandelen of zwaar achtergestelde leningen met een eeuwigdurend karakter, de zogenaamde kapitaalobligaties. De tweede is het afstoten van uitstaande kredieten of andere risicodragende activa.
Voorbeeld:
De bank beschikt over een eigen vermogen van $ 10 miljard. Daartegenover heeft de bank voor $ 100 miljard aan risico gewogen activa. Op basis van deze gegevens heeft de bank een Tier-1-ratio van 10%.
Stel dat de kredietcrisis het eigen vermogen met $ 2 miljard heeft aangetast naar $ 8 miljard. Dan daalt de Tier-1-ratio naar 8%.
Om deze ratio te herstellen naar 10% kan de bank voor $ 2 miljard aan nieuwe aandelen of kapitaalobligaties uitgeven (Tier 1 is dan weer $ 10 miljard van $ 100 miljard) of voor $ 20 miljard naar risico gewogen activa afstoten (Tier 1 is dan $ 8 miljard van $ 80 miljard).
Eisen van de Tier-1 ratio
Op grond van voorschriften van de Nederlandsche Bank moet de Tier-1 ratio minimaal 4% zijn. De reden hiervoor is vaak om te voldoen aan een bepaalde kredietwaardigheid volgens de standaarden van kredietbeoordelaars, zodat de banken hun financieringskosten laag kunnen houden. In de huidige credit crisis lijkt de nieuwe norm richting 8% of hoger te gaan. De Nederlandse staat heeft dan ook met de €10 miljard het kernkapitaal in oktober 2008 van ING versterkt zodat de Tier-1 ratio van 8,2% naar >10% is gestegen. Inmiddels is deze per 26-01-2009 weer gedaald na de tweede ondersteuning van de staat.
Ratings van Moody’s
In aflopende volgorde van kredietkwaliteit worden de volgende ratingklasses gehanteerd door Moody’s:
- Aaa, Aa, A
Deze verplichtingen zijn van hoge kwaliteit en brengen laag of bij Aaa zelfs minimaal kredietrisico met zich mee.
- Baa, Ba, B
De verplichtingen brengen gemiddeld tot hoog kredietrisico met zich mee. Investeren in deze ratingklasse moet al tot speculatie worden gerekend.
- Caa, Ca, C.
De kredietkwaliteit van verplichtingen in deze range is laag. Rating C komt overeen met default (dwz min of meer failliet).
Tenslotte, de ratings Aa tot en met Caa kunnen voorzien zijn van een cijfer 1, 2 of 3. In de tabel op wijzersparen is gekeken naar de lange termijn ratings.